Orimattila (Orimattilan kaupunki)

Erkontie 9
16300, Orimattila
Puhelin: (03) 888 111
Faksi: (03) 777 1439
Email:

Yrityksen esittely:

Orimattilan kunta on perustettu vuonna 1865. Kaupunki siitä tuli vuonna 1992. Kokonaispinta-alaltaan Orimattila on 814 neliökm, josta vesipinta-alaa 29 neliö km. Asukkaita on 16 309, 20/km2 (1.1.2011).

KULTTUURI
Orimattila on vireä ja monipuolinen kulttuurikaupunki, jolla on vahva paikallisidentiteetti. Kulttuuritoimen tehtävänä on edistää, tukea ja järjestää monipuolista kulttuuritoimintaa kaupungissa. Tavoitteena on tuottaa kokemuksellisia ja yhteisöllisiä kulttuuripalveluita kaupungin asukkaille, esimerkiksi erilaisten kulttuuritapahtumien ja näyttelyiden muodossa. Kulttuuritoimi ylläpitää Orimattilan taide- ja kotiseutumuseon sekä kotiseutuarkiston toimintaa ja mm. jakaa vuosittain kulttuuritoiminta-avustuksia paikallisille kulttuuriyhdistyksille.

MUSEOT
Orimattilan kaupungin ylläpitämät museot ovat Orimattilan taidemuseo ja Orimattilan kotiseutumuseo. Näiden lisäksi Orimattilassa sijaitsee myös yksityinen Pullomuseo sekä Artjärven Kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä Artjärven kotiseutumuseo.

ARKKITEHTUURIKOHTEITA ORIMATTILASSA
Kuivannon kylässä, näkyvällä paikalla korkean mäen laella, sijaitsee 1931 rakennettu rakennusmestari Heikki Tiitolan suunnittelema Kuivannon kirkko.
Artjärven vuonna 1840 valmistunut empirevaikutteinen, päätytornillinen ristikirkko on Artjärven neljäs kirkkorakennus. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Anders Fredrik Granstedt. Kirkon vieressä on vuonna 1927 rakennettu seurakuntasali. Tien toisella puolella sijaitsee rapattu lainajyvästö vuodelta 1825. Rakennus on nykyisin kotiseutuyhdistyksen museokäytössä. Makasiinin vieressä ovat jäljellä kirkossa kävijöitä varten tarkoitetut hevostallit.
Orimattilan kaupungintalo (Erkontie 9) edustaa tyyliltään modernismia. Sen on suunnitellut arkkitehti L.E. Hanstén ja se valmistui vuonna 1937. Kaupungintalon kokonaisvaltainen remontti valmistui vuonna 2004.

Rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä on myös taiteilija Soile Yli-Mäyryn Taidelinnana nykyään toimiva entinen tehtailija K.H. Attilan asuintalo keskustassa (Erkontie 8). Kirkkoarkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema punatiilirakennus on rakennettu 1890-luvulla ja se edustaa uusgoottilaista tyyliä.
Teollisuusrakentamista edustaa Orimattilassa Orimattilan Kehräämö, joka on entinen villatehdas ja nykyään ostos- ja viihdekeskus. Tehtaan vanhin osa on peräisin 1900-luvun alusta.
Vanhaa puukaupungin tunnelmaa voi aistia Käkelänraitilla Orimattilan Käkelän alueella, missä on hyvin säilyneitä puisia asuinrakennuksia pääosin 1800-1900-lukujen vaihteesta.

MUISTOMERKIT JA PATSAAT
Keskustassa: Orimattilan Sankarihauta, Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki hautausmaalla, Vakaumuksensa puolesta vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkki hautausmaalla, saksalaisten kaatuneiden muistomerkki hautausmaalla, Mannerheim-ristin ritari Toivo Johannes Ovaskan hautakivi hautausmaalla, ”Elämänpuut parivartiossa” seurakuntakodin edustalla, laatta seurakuntakodin seinällä: Veteraanien perintö- vapaa isänmaa, ”Ajan railo” veteraanimuistomerkki Jymylinnan mäellä, ”Pallopatsas” vapaussodan muistomerkki seurakuntakodin edessä, Orimattilan miesten taistelupaikat ja sotien muistoristit – taulu kaupungintalolla, J.H. Erkon patsas kaupungintalon edustalla, Orimattilan varsat -monumentti valtion virastotalon edustalla, Urho Kekkosen muistokivi valtion virastotalon edustalla, ”Tekstiilipuu” Helsingintien ja Artjärventien risteyksessä.

Kuivannolla: Kuivannon Sankarihauta, Ville Halmeen hauta hautausmaalla, Vakaumuksen puolesta kaatuneiden muistomerkki Katajamäessä, saksalaissotilaiden muistomerkki Artjärventien ja Koskustentien risteyksessä, Ville Halmeen kuolinpaikan muistolaatta.

Luhtikylässä: Selma Anttilan muistomerkki Luhtikylän nuorisoseuratalon pihalla.
Artjärvellä: Alfred Tannerin muistomerkki sekä Sibelius-muistomerkki

www.orimattila.fi


 

Mukana:

 
Voimatel Oy
Suonenjoki (Suonenjoen kaupunki)
Pohjola Vakuutus
Softness Oy
Insinööritoimisto Häyrinen Pekka Oy
Rentlift Finland Oy
Tammenportti
Hammaslääkärikeskus Denta Tero Siirilä
Järvelän Asennuspojat Oy
Eiran Isännöitsijätoimisto Oy
Re-Paint Oy Tom&Tom Ab
Työväen Akatemian Kannatusosakeyhtiö

Design (©) Hi-Vision Oy